Sarjana Sains dalam Perikanan Tropika

Pengenalan “Sarjana Sains dalam Perikanan Tropika” merujuk kepada program akademik yang memberi tumpuan kepada kajian lanjutan dan penyelidikan perikanan tropika di peringkat sarjana. Program khusus ini direka untuk menyediakan pelajar dengan pemahaman yang komprehensif tentang aspek ekologi, ekonomi dan sosial pengurusan perikanan dalam kawasan tropika.

Lazimnya ditawarkan oleh institusi akademik atau universiti, Sarjana Sains (MSc) dalam Perikanan Tropika bertujuan untuk melengkapkan pelajar dengan pengetahuan dan kemahiran yang diperlukan untuk menangani cabaran dan peluang unik yang dibentangkan oleh perikanan dalam persekitaran tropika. Kerja kursus dalam program ini mungkin merangkumi topik seperti biologi marin, ekosistem akuatik, sains perikanan, pengurusan sumber mampan dan aspek sosio-ekonomi perikanan.

Pelajar yang mengikuti ijazah sarjana ini berkemungkinan terlibat dalam kedua-dua aspek teori dan praktikal penyelidikan perikanan tropika. Ini mungkin melibatkan kerja lapangan, pengumpulan data dan analisis, serta penggunaan prinsip saintifik untuk menangani isu yang berkaitan dengan amalan perikanan mampan, pemuliharaan dan kesejahteraan keseluruhan komuniti yang bergantung kepada sumber perikanan tropika.

Setelah berjaya menamatkan Sarjana Sains dalam Perikanan Tropika, graduan dijangka mahir dalam masalah perikanan tropika, menjadikan mereka profesional yang cekap yang mampu menyumbang kepada pengurusan mampan dan pemuliharaan sumber akuatik di kawasan tropika.

Buku Panduan

Video Promosi

Mainkan Video
Mainkan Video

Maklumat

  1. Syarat kemasukan
  2. Objektif Pendidikan Program
  3. Hasil Pendidikan Program
  4. Sinopsis
  5. Skema Kurikulum

*Semua maklumat berikut boleh didapati dalam buku panduan