Ijazah Sarjana Muda Sains Makanan (Perkhidmatan Makanan dan Pemakanan) merupakan program pertama ditawarkan oleh Fakulti Perikanan dan Sains Makanan (FPSM), UMT. Community Verified icon Program ini telah ditawarkan sejak Sesi Mei 2000/2001. Ia merupakan salah satu program pengajian yang paling popular di UMT. Program ini telah mendapat pengiktirafan Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) pada 29 Oktober 2003 dan seterusnya diiktiraf dalam senarai Agensi Kelayakan Malaysia (MQA). Program ini menerapkan pengetahuan dan kemahiran dalam bidang sains makanan secara amnya dari segi komposisi dan nilai pemakanan makanan, perundangan keselamatan makanan, serta analisis pembangunan makanan dan produk. Community Verified icon Ijazah ini memberikan nilai tambah kepada pelajar dari segi pengetahuan, kemahiran dan pengurusan yang diperlukan dalam industri perkhidmatan makanan komersial yang semakin menitikberatkan penyediaan makanan yang selamat, sihat dan berkualiti tinggi. Program ini juga menyediakan pelajar dengan kepakaran dalam memberi nasihat tentang pengambilan jumlah makanan yang ideal dan kaitannya dengan kesihatan kepada masyarakat.
Faculty of Fisheries and Food Science
Universiti Malaysia Terengganu
21030 Kuala Nerus, Terengganu
Malaysia
Tel : +609 668 4930 / 4931
Fax : +609 668 4949
Email: fpsm@umt.edu.my
Universiti Malaysia Terengganu (UMT) and Faculty of Fisheries and Food Science (FPSM) shall not be liable for any loss or damage caused by the usage of any information obtained from this web site.