18 April 2023 | Berita Agri 3.0

Berita Agri 3.0

Assalamualaikum and good day!

Oleh itu, hanya empat bulan selepas dikeluarkan secara terbuka ke ruang siber, chatbot pintar buatan dan variannya telah mencetuskan perbincangan yang menimbulkan perbalahan di kalangan pakar dan pakar.
Antara platform yang popular, ChatGPT ialah model bahasa lanjutan yang dibangunkan oleh OpenAI, direka untuk menjana teks seperti manusia berdasarkan input yang diterimanya.

Model ini dilatih mengenai sejumlah besar data dan menggunakan teknik terkini dalam pemprosesan bahasa semula jadi untuk menghasilkan respons yang relevan dan koheren.
Walaupun ia tidak sempurna dan kadangkala boleh menghasilkan respons luar topik atau tidak masuk akal, ia merupakan alat yang berkuasa untuk menjana teks dalam pelbagai konteks.

Dalam penulisan akademik, ChatGPT boleh melakukan banyak perkara menarik. Ia boleh membantu kita menjana idea, menambah baik kosa kata, membaca pruf, meringkaskan dan menghuraikan jargon akademik kepada ayat yang indah dan bermakna.

Ini menjadikan hidup kita lebih mudah dan membolehkan kita memperuntukkan masa kita ke arah usaha produktif yang lain.
Oleh itu, kami tidak lagi mempunyai sebarang justifikasi untuk tidak menjadi penulis yang berjaya.

Ini kedengaran agak menakutkan, sekurang-kurangnya kepada saya. Kepintaran buatan ini membuatkan kita kelihatan seperti kanak-kanak kecil yang tidak berdaya dalam dunia siber yang menyeramkan ini.
Kita menjadi terlalu bergantung kepada Teknologi.
Sesetengah daripada anda mungkin masih ingat filem blockbuster James Cameron The Terminator, seorang pembunuh cyborg yang dihantar kembali pada masa dari 2029 hingga 1984 untuk membunuh Sarah Connor, yang anak lelakinya yang belum lahir suatu hari nanti akan menjadi wira untuk menyelamatkan manusia daripada kepupusan daripada Skynet, kecerdasan buatan yang bermusuhan dalam pasca-apokaliptik pada masa hadapan.

Plotnya rumit, tetapi filem itu sangat menyeronokkan.

Kemajuan teknologi yang kami gunakan hanyalah instrumen yang boleh digunakan dengan bijak untuk meningkatkan produktiviti dan kecekapan kami.
Walau bagaimanapun, jika kita menyalahgunakannya, kita mungkin menghadapi akibat yang teruk.
Malangnya, kebimbangan kami tidak begitu penting dalam skema besar perkara. Adalah menjadi harapan kami, dengan begitu banyak chatbot mesra tersedia untuk membantu kami, kami bercita-cita untuk meningkatkan kemahiran menulis kami dan mencipta karya bertulis yang menakjubkan untuk manfaat khalayak kami.

Eid Mubarak

 

 

Share the Post:

Related Posts