10 Ogos – 9 Sept 2024| Program Mobiliti CVASU-FPSM 2024

Assalammalaikum and Salam Sejahtera
Program Mobiliti CVASU-FPSM, UMT 2024 mewakili kerjasama hebat antara Chattogram Veterinary and Animal Sciences University (CVASU) di Bangladesh dan Fakulti Perikanan dan Sains Makanan (FPSM) di Universiti Malaysia Terengganu (UMT). Program ini direka untuk memupuk pertukaran akademik, rendaman budaya, dan penyelidikan kolaboratif, menawarkan peserta peluang unik untuk mendapatkan pengalaman antarabangsa dan meluaskan ufuk akademik mereka.
Pertukaran Akademik: Peserta dari kedua-dua universiti akan terlibat dalam pertukaran pengetahuan dan kepakaran berstruktur. Ini termasuk kuliah, bengkel dan seminar khusus yang disampaikan oleh ahli fakulti yang dihormati dari CVASU dan FPSM, meliputi topik-topik termaju dalam sains veterinar, perikanan dan sains makanan.
Penyerapan Budaya: Di luar aktiviti akademik, program ini menawarkan peserta pengalaman budaya yang kaya. Pelajar dan fakulti akan berpeluang meneroka warisan budaya Malaysia dan Bangladesh yang pelbagai, memupuk persefahaman dan rasa hormat antara dua komuniti akademik.
Lawatan Lapangan dan Latihan Praktikal: Peserta akan mendapat manfaat daripada pengalaman praktikal melalui lawatan lapangan ke perikanan tempatan, kemudahan pemprosesan makanan, dan klinik veterinar. Lawatan ini direka untuk memberikan pandangan praktikal ke dalam aplikasi pengetahuan teori dalam tetapan dunia sebenar.