4 June 2024| Program FPSM: Walk, Plog and Plant

Assalammualaikum|

Pada 4 Jun 2024, seramai 16 pelajar SM Akuakultur Sains, 16 pelajar SM Sains Makanan (Perkhidmatan Makanan dan Pemakanan) dan 15 pelajar SM Sains Makanan (Teknologi Makanan) telah mengadakan Program FPSM: Walk, Plog and Plant di Pantai Telaga Papan. , Setiu Terengganu . Program ini adalah sebahagian daripada aktiviti kursus Komuniti CCM3011 Santuni. Penganjur bersama program ini ialah Balai Islam Sultan Mahmud, UMT, WWF dan Ija Plastik Gang (GPI). WWF dan GPI adalah NGO dan komuniti yang dipilih berdasarkan keperluan untuk terus menyokong program pembersihan pantai dan penanaman pokok terpilih bagi memastikan kelestarian pendaratan penyu di Negeri Terengganu. Negeri Terengganu merupakan antara tempat pendaratan penyu yang utama dan keunikan ini perlu dipelihara. Disebabkan itu, program ini dipilih untuk diadakan sempena Hari Penyu Laut Sedunia (WSTD) yang akan disambut pada 16 Jun 2024.

Di akhir program, sebanyak 150 kg sampah pelbagai saiz berjaya dikutip. Pada masa yang sama, 20 pokok pantai telah ditanam di hadapan 2 pusat peranginan di sekitar pantai. Kesemua anak pokok ini akan dijaga oleh pemilik resort sebagai pokok angkat sebagai sebahagian daripada program Pantai Adopt A di samping menggalakkan pendaratan penyu. Manakala 67 lagi anak pokok pokok pantai (singa laut dan landak laut) telah disemai oleh pelajar FPSM berhampiran Pusat Penetasan Penyu, Setiu untuk kegunaan masa hadapan. Para pelajar turut diberi penerangan mengenai penyu dan pemuliharaannya oleh wakil WWF dan pelajar dapat melihat sendiri krew WWF menggali sarang penyu dan melihat keadaan telur penyu. Aktiviti menarik yang dijalankan sepanjang pagi di Setiu ini menyedarkan semua peserta tentang kepentingan menjaga dan memulihara alam sekitar serta haiwan seperti penyu agar tidak pupus.

Jutaan terima kasih diucapkan kepada Pusat Islam Sultan Mahmud, UMT kerana telah menaja pelaksanaan program ini. Jutaan terima kasih juga kepada WWF Malaysia dan GPI kerana sudi melaksanakan Komuniti Santuni CCM3011 program; FPSM-Walk, Plog and Plant bersama pelajar FPSM. Sokongan dan bantuan daripada Majlis Daerah Setiu juga amat dihargai. Pantai kami adalah milik kami.

 

Share the Post:

Related Posts