POST BAHARU

8 Jun 2024| Komuniti Projek Santuni Asnaf dan Duta Alam Menebar Hijau

Assalammualaikum Alhamdulillah Program Santuni Komuniti selesai hari ini. Program ini memberi peluang kepada mentor bersama mentee menanam 60 pokok limau kasturi di ladang Bukit Kor. Syabas K8 dan tahniah kepada semua mentor Dr Yusnita Hamzah, Dr Afifah Jaafar, Dr Nor Hayati Ibrahim, Dr Sayid Hafiz Bara’bah Dr Tg Rozaina & mentee Perkhidmatan Makanan dan Pemakanan – FPSM UMT    

Read More »
4 June 2024| Sesi Praktikal Pemprosesan Makanan Menggunakan Teknologi Retort

Assalammualaikum 4 Jun 2024: Sesi Praktikal Pemprosesan Makanan Menggunakan Teknologi Retort untuk Pelajar Tahun 3, Sains Makanan SM (Perkhidmatan Makanan dan Pemakanan) yang mengikuti Kursus STM 3123 (Prinsip Pemprosesan dan Pengawetan Makanan) di Test Bed MARDI, Kuala Terengganu. Penceramah: En Ts Ashadi Yaacob @ Ramli dan Puan Nor Azmah Umar, Pegawai Penyelidik Kanan, Pusat Pemindahan Teknologi & Pembangunan Usahawan, MARDI Kuala Terengganu Terima kasih kepada pasukan MARDI Kuala Terengganu atas peluang dan bimbingan yang diberikan. Semoga dapat terus bekerjasama di

Read More »
4 June 2024| Program FPSM: Walk, Plog and Plant

Assalammualaikum| Pada 4 Jun 2024, seramai 16 pelajar SM Akuakultur Sains, 16 pelajar SM Sains Makanan (Perkhidmatan Makanan dan Pemakanan) dan 15 pelajar SM Sains Makanan (Teknologi Makanan) telah mengadakan Program FPSM: Walk, Plog and Plant di Pantai Telaga Papan. , Setiu Terengganu . Program ini adalah sebahagian daripada aktiviti kursus Komuniti CCM3011 Santuni. Penganjur bersama program ini ialah Balai Islam Sultan Mahmud, UMT, WWF dan Ija Plastik Gang (GPI). WWF dan GPI adalah NGO dan komuniti yang dipilih berdasarkan

Read More »
03 Jun 2024| Santuni Community at Kampung Magkuk Setiu, Terengganu

Assalammualaikum| Pada 3 Jun 2024, seramai 28 orang pelajar Ijazah Sarjana Muda Sains Perikanan Gunaan bersama 7 orang pensyarah pengiring telah berjaya menamatkan kursus CCM3011 Santuni Komuniti bertempat di Kampung Mangkuk, Setiu. Program ini bermula pada jam 8.00 pagi dan berakhir pada jam 1.00 petang. Aktiviti dimulakan dengan pembersihan tapak semaian dan aktiviti menyemai 50 anak pokok gelam dan 42 pokok kelapa di Rumah Tok. Kemudian, sesi diteruskan dengan menanam 28 anak pokok bakau di kawasan Makmal Bakau. Aktiviti terakhir,

Read More »

LATAR BELAKANG

SEJARAH

FAKULTI PERIKANAN DAN SAINS MAKANAN

Tekan di sini

FALSAFAH

Fakulti Perikanan dan Sains Makanan mengamalkan falsafah berasaskan pengurusan sumber akuatik yang mampan dan mengajar ilmu pengetahuan dalam sains makanan. Kami percaya dalam memupuk kewujudan bersama yang harmoni antara manusia dan ekosistem akuatik melalui pendidikan, penyelidikan dan inovasi yang bertanggungjawab.

Visi

Untuk menjadi hab yang diiktiraf di peringkat global untuk kecemerlangan dalam perikanan dan sains makanan, memacu pendidikan transformatif, penyelidikan berkesan dan amalan mampan yang menyumbang kepada kesejahteraan masyarakat dan kesihatan planet kita.

MISI

  1. Menyediakan pendidikan berkualiti dalam bidang perikanan dan sains makanan yang melengkapkan graduan dengan kemahiran praktikal, pengetahuan saintifik, dan nilai etika.
  2. Menjalankan penyelidikan canggih untuk memajukan pemahaman tentang ekosistem akuatik, pengeluaran dan keselamatan makanan, menyumbang kepada amalan mampan dan pengetahuan global.
  3. Terlibat dengan industri, kerajaan dan komuniti untuk menangani cabaran dan peluang dalam perikanan dan sains makanan melalui perkongsian kolaboratif.
  4. Memupuk budaya inovasi dan keusahawanan, menyediakan pelajar dan fakulti untuk menyumbang kepada landskap industri perikanan dan makanan yang berkembang.

Slogan

“Ocean of discoveries, global sustainability”

MASKOT

Buletin Berita

BROSUR PROGRAM

Video Promosi Bagi Setiap Program

BUKU PANDUAN PROGRAM

PROGRAM IJAZAH

Program Sarjana Muda

Selamat datang

Pelajar Sarjana Muda
Tekan di sini

PROGRAM DIPLOMA

Program Diploma

Selamat datang

Pelajar Diploma
Tekan di sini

PROGRAM SARJANA

PROGRAM SARJANA

Selamat datang

Pelajar Sarjana
Tekan di sini

KEMUDAHAN

LOKASI